DOLNOŚLĄSKIE


SILESIAN
DANE TELEADRESOWE
tel. 609120800
email: biuro@winnicasilesian.pl
REGION
Dolnośląskie
WIELKOŚĆ WINNICY
11 ha
WIELKOŚĆ PRODUKCJI
60 tys. butelek rocznie
SZCZEPY
Riesling, Roter Riesling, Souvignier Gris, Johanniter, Seyval Blanc, Solaris, Jutrzenka, Hibernal, Bianca, Rondo, Regent, Cortis
ENOTURYSTYKA
Specjalnością winnicy stały się regularnie organizowane winne pikniki, na których gotują doskonali kucharze z całej Polski.
Cyklicznie organizowane są oprowadzane degustacje, a od maja winnicę będzie można zwiedzać samodzielnie z audioprzewodnikiem, próbkami win i koszykiem piknikowym z regionalnymi przysmakami.
WŁAŚCICIELE
Rodzina Mazurków, Esben Madsen
O SOBIE
Ta 11 ha winnica położona w sercu Dolnego Śląska na Przedgórzu Sudeckim, oddalona jest zaledwie 40 minut od Wrocławia. Właściciele wierzą, że doskonałe wino powstaje w winnicy, dlatego od 2023 roku uprawa prowadzona jest ekologicznie.
Nazwa Silesian została zainspirowana osobistą historią. Rodzina Mazurków zajmuje się hodowlą koni od pięciu pokoleń, a po wojnie stadnina została odbudowana tylko dzięki zakupowi sześciu klaczy rasy śląskiej (łac. Silesian). Położona na granitowym stoku winnica to nie jedyna atrakcja tego miejsca. XVII-wieczny przypałacowy folwark, winiarnia znajdująca się w zabytkowej stajni, sala degustacyjna z widokiem na pola lawendy oraz regularnie organizowane pikniki z szefami kuchni z całej Polski tworzą jego niezwykły klimat.

CZARNA STODOŁA
DANE TELEADRESOWE
Winnica Czarna Stodoła, Tąpadła 13n, 58-124 Tąpadła
REGION
Dolnośląskie
WIELKOŚĆ WINNICY
1 ha
WIELKOŚĆ PRODUKCJI
10 tys. butelek rocznie
SZCZEPY
Chardonnay, Johanniter, Muscaris, Solaris, Regent
ENOTURYSTYKA
prowadzimy sprzedaż wina na miejscu w winnicy, winnica posiada miejsce do degustacji wina
WŁAŚCICIELE
Julia Ciechowicz, Jakub Górski
O SOBIE
Robimy wino, bo lubimy je pić

JAWOREK
DANE TELEADRESOWE
Winnice Jaworek sp. z o.o.
ul. Kościuszki 48A, 55-330 Miękinia
info@winnicejaworek.pl / 663 944 445
REGION
Dolnośląskie
WIELKOŚĆ WINNICY
15,25 ha
WIELKOŚĆ PRODUKCJI
40 tys. butelek rocznie.
SZCZEPY
Auxerrois, Bachuy, C.Carbon, C.Carol, C.Cortis, C.Dorsa, Chardonay, Dakapo, Dornfelder, Gamay, Gewurtztraminer, Gruner Veltliner, Merlot, Monarch, Pheonix, Pinot Gris, Pinot Noir, Regent, Reosler, Riesling, Schwarzriesling, Silvaner, Solaris, Zweigelt
ENOTURYSTYKA
Kompleks Winnic Jaworek mieści się w zabytkowym folwarku, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Na przestrzeni lat rozbudowaliśmy naszą winnicę o restaurację i hotel, tworząc wyjątkowe miejsce na mapie Dolnego Śląska. Można spróbować tu naszych win, w towarzystwie wyśmienitych dań polskiej kuchni, a także odpocząć i zrelaksować się w małym klimatycznym hotelu. Ponadto, przez cały rok organizujemy zwiedzanie winiarni i piwniczki, połączone z degustacją naszych win.
WŁAŚCICIELE
Ewa i Lech Jaworek
O SOBIE
Winnice Jaworek rozwijamy od 2001 roku. To lokalna, rodzinna inicjatywa, która zrodziła się z historii i potencjału miejsca, w którym działamy. Tuż pod Wrocławiem, w Miękini, rejonie, gdzie tradycje winiarskie sięgają XII wieku, stoją stare, poniemieckie ruiny folwarku. To tam Ewa i Lech Jaworek zapoczątkowali działalność, którą przejmuje drugie pokolenie- córka Maria Jaworek. Rozwój winnicy i chęć tworzenia najwyższej jakości win sprawiły, że winorośl, z której powstają nasze produkty, uprawiamy na ponad 15 hektarach, na trzech parcelach: w Miękini (7,13 ha), Wińsku (5,22 ha) oraz Piotrkowiczkach (2,9 ha), co sprawia, że jesteśmy jedną z największych winnic w Polsce. Poza tradycyjną produkcją win białych i czerwonych, oferujemy również wina różowe, pomarańczowe, a także musujące produkowane metodą Charmata, unikalne wino Miodowe tworzone na bazie moszczu gronowego, a w sezonie letnim również winne piwa. Po wielu latach, w 2023 roku, do naszej oferty dołączyły również mocne alkohole. Z połączenia naszej pasji do wina, z wysokimi procentami, powstała Okowita Winna, będąca destylatem naszych win. W niedalekiej przyszłości do kolekcji dołączy również gin, brandy, a nawet whisky.

JADWIGA
DANE TELEADRESOWE
Gospodarstwo Rolne Marek Janiak, Ozorowice, ul. Jodłowa 73, 55-114 Wisznia Mała, tel. 514 061 069, biuro@winnicajadwiga.pl
REGION
Dolnośląskie, Wzgórza Trzebnickie
WIELKOŚĆ WINNICY
2 ha
WIELKOŚĆ PRODUKCJI
12 tys. butelek rocznie
SZCZEPY
Johanniter, Muscaris, Chardonnay, Sauvignier Gris, Rondo, Regent, Pinot Noir
ENOTURYSTYKA
Podczas sezonu letniego w naszej winnicy organizujemy pikniki i degustacje, które ogłaszamy w naszych social media. Oprócz tego przy winiarni prowadzimy sprzedaż dla gości.
WŁAŚCICIELE
Beata i Marek Janiakowie
O SOBIE
Winnica Jadwiga to rodzinne gospodarstwo winiarskie prowadzone przez Marka i jego syna Mikołaja, skupiające się na uprawie winorośli i produkcji wina. Każdy sezon pracy w winnicy zaczyna się wczesną wiosną od wyprowadzenia na nowo krzewów winorośli, które dopiero na jesień wydadzą winogrona gotowe do produkcji wina. W tym czasie należy zadbać o roślinę i jej prawidłowy rozwój, chronić ją przed szkodliwym działaniem natury i dbać, aby rosła w „ucywilizowany” sposób.
Portfolio Winnicy Jadwiga stara się łączyć klasykę i naturalność. W najbliższym czasie premierę będą miały wina naturalnie musujące z rocznika 2023 w tym wszystkim dobrze znany Orange Pet Nat ze szczepu johanniter, oraz orange z muscarisa ukrywający się pod nazwą Petnateris.

TRZEBNICKA
DANE TELEADRESOWE
Nr tel: 781188867
Korneliusz Bartłomiejczyk
REGION
Dolnośląskie
WIELKOŚĆ WINNICY
3 ha
WIELKOŚĆ PRODUKCJI
3 tys. butelek rocznie
SZCZEPY
Pinot Noir, Zweigelt, Solaris, Souvignier Gris, Riesling, Chardonnay
ENOTURYSTYKA
Zwiedzanie winnicy i winiarni z degustacją
WŁAŚCICIELE
Korneliusz Bartłomiejczyk
O SOBIE
Z miłości do wina tworzymy wyjątkowe miejsce w którym z chęcią przyjmujemy gości. Organizujemy degustacje, które mają niepowtarzalny klimat. Uwielbiam pracę w winiarni, która daje daje mi dużo satysfakcji, ponieważ w każdym roku uzyskujemy niepowtarzalny produkt z wysokiej jakości owoców uzyskanych z własnej uprawy w winnicy.

MODERNA
DANE TELEADRESOWE
Krakowiany, 55-095 Długołęka
REGION
Dolnośląskie
WIELKOŚĆ WINNICY
3,1 ha
WIELKOŚĆ PRODUKCJI
18 tys. butelek rocznie
SZCZEPY
Cabernet Cortis, Chardonnay, Riesling, Johanniter, Pinot Gris, Pinot Noir, Rondo, Scheurebe, Muscaris
ENOTURYSTYKA
tak
WŁAŚCICIELE
Nestor Kościański
O SOBIE
Rolnik/socjolog z wykształcenia, bankowiec z zawodu, winiarz z wyboru, less is more

L'OPERA
DANE TELEADRESOWE
mail: info@winnicalopera.pl
REGION
Dolnośląskie, Wzgórza Trzebnickie
WIELKOŚĆ WINNICY
2 ha
WIELKOŚĆ PRODUKCJI
24 tys. butelek rocznie
SZCZEPY
Solaris, Cabernet Cortis, Bronner, Chardonnay
ENOTURYSTYKA
Brak
WŁAŚCICIELE
Irmina Szpak
O SOBIE
Projekt naszej winnicy powstał wiele lat temu, kiedy jeszcze studiowałam we Włoszech na Uniwersytecie we Florencji. To w słonecznej Italii poznałam tajniki produkcji wina, oraz korzystałam z wszelkich okazji zwiedzania i degustowania włoskich winnic. We wczesnych latach 2000 winnica w Polsce była dość odważnym przedsięwzięciem i chyba to budziło we mnie największą chęć jej realizacji. Wiedziałam, że chcę produkować wina najwyższej jakości, a do tego potrzebuję najlepszego enologa i tak się zaczęło. Wraz z kolegą enologiem, który studiował we Florencji właśnie enologię zaczęliśmy snuć plany o inwestycji w Polsce, winna mapa Europy rozszerzała się pomału w stronę wschodu i pomyśleliśmy, że będzie to fajna przygoda łącząca nasze pasje, ale też mająca przed sobą wyzwanie tj., zrobienie wysokiej jakości win, konkurencyjnych na rynkach europejskich i światowych. Myślę, że patrząc na sukcesy naszych win na konkursach międzynarodowych dobrze reprezentujemy nasz piękny kraj.

KINDLER
DANE TELEADRESOWE
Uniejowice 46, 59-516 Zagrodno, tel. 607 856 362, e-mail: info@winnicakindler.pl
REGION
Dolnośląskie
WIELKOŚĆ WINNICY
2,5 ha
WIELKOŚĆ PRODUKCJI
12 tys. butelek rocznie.
SZCZEPY
Pinot Blanc, Johanniter, Riesling, Solaris, Pinot Noir
ENOTURYSTYKA
Przyjmowanie grup/wycieczek, możliwość zwiedzania winnicy oraz degustacje
WŁAŚCICIELE
Kamil Kindler
O SOBIE
Napędza mnie pasja.
Mam 39lat, z wykształcenia inż. mechaniki i budowy maszyn. Od lat działam w branży konstrukcyjnej
Uprawą winorośli i produkcją wina zajmuję się od 2012 roku jednocześnie zgłębiając wiedzę winiarską.

JAKUBÓW
DANE TELEADRESOWE
Michał Pajdosz,
Jakubów 14
59-160 Radwanice
tel.: 725387463 , mail: pajdosz@winnicajakubow.pl
REGION
Dolnośląskie
WIELKOŚĆ WINNICY
2,5 ha
WIELKOŚĆ PRODUKCJI
Brak danych
SZCZEPY
Riesling, Traminer, Solaris, Hibernal, Dornfelder, Rondo, Regent
ENOTURYSTYKA
Brak danych
WŁAŚCICIELE
Michał Pajdosz
O SOBIE
Zgodnie ze starą prawdą, że jakość wina rodzi się w winnicy wiele uwagi poświęconej krzewom winorośli i pracy przy ich uprawie jest wyczuwalne w każdym łyku wina pochodzącego z owoców dojrzewających w Winnicy Jakubów. Ideą Winnicy jest produkowanie win naturalnych, bez dosładzania cukrem, klarowanych na drodze naturalnej sedymentacji i zlewania znad osadu, odzwierciedlających w maksymalnym stopniu charakter odmiany winorośli z których pochodzą oraz terroir winnicy.